(text scris pentru Centrul de evaluare și intervenție psihologică – 04 septembrie 2017)

Psihologii folosesc teste și alte instrumente de evaluare pentru a măsura și a observa comportamentul unui client în scopuri legate de stabilirea unui diagnostic și ca ghid pentru orientarea în viitoarele intervenții, fie ele de dezvoltare sau de tratament.

Mecanismele de evaluare și testare psihologică pot intimida, dar sunt concepute pentru a ne ajuta. În multe privințe, testarea și evaluarea psihologică sunt similare testelor medicale. Dacă un pacient are anumite simptome, un medic poate cere o electrocardiogramă sau teste de sânge pentru a înțelege cauza simptomelor reclamate. Rezultatele testelor medicale vor ajuta la elaborarea unui diagnostic şi a unui plan de tratament.

Evaluările psihologice servesc aceluiași scop. Psihologii folosesc teste și alte instrumente de evaluare pentru a măsura și a observa comportamentul unui client în scopuri legate de stabilirea unui diagnostic și ca ghid pentru orientarea în viitoarele intervenții, fie ele de dezvoltare sau de tratament.

Psihologii utilizează teste și evaluări pentru motive variate. Copiii care întâmpină dificultăți la școală, de exemplu, pot primi teste de aptitudini sau teste pentru dizabilități de învățare. Testele pentru abilități precum dexteritatea, timpul de reacție și memoria pot ajuta la stabilirea unui diagnostic. Pot fi utile și în situații în care o persoană are probleme la locul de muncă, la școală sau în relațiile interpersonale. Testele pot ajuta psihologul să înțeleagă dacă persoana respectivă are probleme de gestionare a furiei, aptitudini interpersonale limitate sau anumite trăsături de personalitate care contribuie la acea problemă. Alte teste evaluează potențiale tulburări emoționale, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Evaluarea psihologică este evaluarea solicitată de un client, fie el persoană fizică, familie, școală, o organizație profesională sau medic, în scopul de a înțelege caracteristicile și capabilitățile individuale, prin colectarea și interpretarea informațiilor despre o persoană. Scopul evaluării psihologice este de a oferi răspunsuri cât mai clare și specifice la întrebările adresate de partea care solicită consultarea. Cauza fundamentală a problemelor unei persoane nu este întotdeauna clară. De exemplu, un copil care întâmpină dificultăți la școală poate avea o dizabilitate de citire, cum ar fi dislexia sau o problemă de atenție, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sau o dificultate în controlul impulsurilor. Testele și evaluările psihologice permit psihologului să înțeleagă natura problemei și să selecteze cel mai bun mod de abordare.

Rezultatul evaluării poate contribui la aprecierea nivelului de dezvoltare fizico-psihică al persoanei (copii și adulți), la măsurarea unor funcții psihice specifice (atenție, memorie, capacitate de decizie etc.), la măsurarea unor interese sau abilități (necesare pentru orientare școlară sau profesională), la aprecierea gradului de deteriorare a unor funcții psihice (persoane cu afecțiuni psihice sau seniori), posibil pentru a facilita un diagnostic.

Diferența între evaluare și testare psihologică

Testele și evaluările sunt două componente separate, care contribuie la o evaluare psihologică eficientā. Psihologii folosesc ambele tipuri de instrumente.

Testarea presupune utilizarea unor teste formale, standardizate cum ar fi chestionarele sau listele de verificare. Testele bazate pe norme au fost elaborate și evaluate de cercetători și s-au dovedit a fi eficiente pentru măsurarea unei trăsături sau tulburări particulare.

Evaluarea psihologică poate include numeroase componente, cum ar fi teste psihologice standardizate, teste informale nestandardizate (create de psiholog), interviu, informații educaționale sau medicale, teste medicale și informații obținute prin observație directă. Un psiholog determină ce informații să utilizeze pe baza întrebărilor specifice adresate. De exemplu, evaluările pot fi utilizate pentru a determina dacă o persoană are o tulburare de învățare sau are o tulburare ca urmare a unei traume psiho-fizice. Informațiile obținute din evaluare pot fi folosite și pentru a determina dacă o persoană ar fi un bun manager sau cât de bine poate lucra cu o echipă.

Pentru dobândirea abilităților necesare efectuării unei evaluări psihologice corecte și complete, psihologul trece printr-un proces complex de pregătire, ce se întinde pe mulți ani.

Testarea și evaluarea psihologică permit psihologului să elaboreze imaginea completă a punctelor forte și a limitelor unei persoane.

Află când se recomandă testarea și evaluarea psihologică și care sunt beneficiile directe.