Gânduri care mă preocupă

Aceeași lume, două interpretări
frog issue copyCred că pentru mulți dintre noi ar fi neliniștitor să aflăm că, în multe dintre activitățile zilnice, nu suntem deloc raționali? Mă refer la faptul că modul în care ne comportăm nu este rezultatul unui raționament bazat pe un set de principii analitice. (Un comportament rațional poate fi sau nu rezonabil, dezirabil.) Și, totuși, asta se întâmplă fiecăruia dintre noi. (mai mult)

Cum apare dependența sau adicția?
20170107_151437Dependența sau adicția implică dorință intensă pentru ceva (drog, alcool, țigară etc.) și pierderea controlului asupra utilizării sale în ciuda consecințelor negative.
Mecanismul din spatele adicției este unul foarte sănătos. Acela de a motiva individul spre un comportament de auto-conservare (alimentație) și spre conservarea speciei (reproducere). Este un mecanism motivațional bazat pe plăcere. Ceea ce ne face plăcere (mâncare, băutură, sex etc.) conduce la o motivație puternică de a obține acel ceva plăcut. În trecutul îndepărtat, dacă găseam ceva bun de mâncat (cu gust plăcut), îl consumăm cât de mult puteam. Cine știa când mai avea o altă șansă. Numai că, azi nu mai e atât de greu de găsit ceva plăcut la gust. (mai mult)

Cum reducem anxietatea?
20170718_122521Cu toate că anxietatea este o reacție naturală la pericol, există un punct peste care aceasta devine mai degrabă copleșitoare decât adaptativă. Peste acest nivel, începem să percepem pericole și amenințări la tot pasul, în viața de zi cu zi și nu mai suntem în stare să rezolvăm problemele cu calm și determinare. Nu e deloc benefic să ne lăsăm pradă gândurilor anxioase și alertei interne pe care o declanșează. Aceia dintre noi care se luptă cu anxietatea știu cât de mult se poate deteriora calitatea vieții, prin afectarea abilităților, diminuarea forței creative și limitarea relațiilor cu ceilalți. Vestea bună este că există tehnici pentru gestionarea sentimentelor de anxietate, pentru a înțelege și evalua cauzele sale. Folosind aceste instrumente, putem interveni pentru a diminua anxietatea.Iată câteva dintre acestea. (mai mult)

Ce putem face pentru a fi fericiți?
parcObserv adesea exemple a ceea ce nu e indicat să facem în viață, prin efectele unor astfel de evenimente. Din fericire, am fost și martor al recuperării stării de bine la persoane care anterior au trecut prin experiențe nedorite (profesia pe care am ales-o mă ajută). Însă fericirea este altceva. E ceva ce ne dorim toți. Chiar și cei care în aparență sunt bine. Dar parcă le lipsește ceva. (mai mult)