Gânduri care mă preocupă

Depresia, principala cauză de handicap la nivel mondial
noriÎn ciuda faptului că termenul depresie a intrat în vocabularul curent a mulți dintre semenii noștri, puțini au o imagine clară, asupra semnificațiilor termenului ca atare, ca să nu mai vorbim despre implicațiile prezenței unei astfel de tulburări, acolo unde ea există cu adevărat. Așadar, cum apare și cum se manifestă? (mai mult)

Copilul cu multiple experiențe de viață crește mai sănătos
copiiSuntem ființe cu o adaptabilitate remarcabilă. Această caracteristică se datorează, în principal, maleabilității creierului nostru sau neuroplasticității (capacitatea de a se modifica din punct de vedere fizic, funcțional și chimic, la orice vârstă). Mulți îl consideră ca fiind cel mai complex produs al universului cunoscut. Acest lucru vine cu bune și cu rele, la pachet. (mai mult)

Atenție la copiii din ce în ce mai singuri
dezvoltarea socio-emoțională sănătoasă a copilului
img_9334_m

Începând din preistorie și până relativ recent, oamenii au trăit în clanuri, în grupuri multi-familiale înrudite. În cultura actuală, însă, grupurile familiale s-au fragmentat, s-au atomizat, astfel încât întâlnim multe cazuri de familii care numără chiar și un membru (persoană adultă singură) sau familii formate dintr-un părinte și unul sau doi copii.
Dacă în trecut copilul era înconjurat, încă de la naștere, de mai mulți membri ai grupului (clanului), cu vârste și statute diferite, cultura contemporană a redus semnificativ numărul persoanelor din jurul său. Copilul petrece un număr redus de ore cu părinții, iar în … (mai mult)